Головна » Усі публікації » Чемпіонат України » Підсумки виступів Говерли (Ужгород)
22:08
Підсумки виступів Говерли (Ужгород)
Football.ua підводить підсумки першої частини чемпіонату України 2014/15 ужгородської Говерли.

Football.ua підводить підсумки першої частини чемпіонату України 2014/15 ужгородської Говерли.

Більше всього...

... матчів: Олександру Тудосе - 13 (1125 хвилин), Руслан Степанюк - 13 (587 хвилин).

... голів: Максим Шацьких - 3.

... гольових передач: Максим Фещук - 2.

Кращі за середнім балом в оцінках Football.ua (зіграно як мінімум половина матчів): Сергій Мякушко - 6,1, Максим Шацьких, Максим Коваль - 5,9.

Оптимальний склад: Коваль - Люлька, Ягодінскіс, Акакпо, Хомин - Тудосе, Полянський - Мякушко, Шацьких, Герасимюк - Фещук

Загальна оцінка виступу (10-бальна шкала): 5

Ще одна команда, яку по ходу сезону супроводжували постійні розмови про поганий стан фінансів. Грозний навіть сказав, що інші команди при таких розкладах і на полі би не вийшли. При цьому грала команда непогано.

Грозний, як це у нього водиться, почав сезон з кардинальної перебудови команди, запросивши чергову порцію молодих талантів. Такий собі день бабака. Кожне півріччя починається з одного і того ж - необхідності набирати нову команду. Правда, справа тут не в Грозному. У Севідова було так само.

Першу перемогу ужгородці здобули лише в 12-му турі, але й попередні матчі не викликають у вболівальників команди бажання згоріти від сорому. Практично у всіх матчах Говерла давала бій. Лише дві розгромні поразки - від Динамо і Шахтаря - зазнали підопічні Грозного. В інших - або нічиї, або поразки в один м'яч.

Відносно перспектив на весну, навряд чи Говерла підніметься кардинально вище (може на сходинку-другу), а ось виліт дуже навіть загрожує. Карпати під кінець сезону набрали обертів і навесні напевно будуть виглядати ще краще. Чого не скажеш про Говерлу, яка половину складу, ймовірно, втратить.

MVP

Звичайно, найпростіше було б сюди вписати Максима Шацьких - саме він той, хто відповідає в Говерлі за креатив, дисципліну, атмосферу в роздягальні. До того ж він кращий бомбардир і перший за системою "гол + пас". Але, думаю, варто легким авансом віддати титул Сергію Мякушко. Хлопець прийшов у Говерлу по ходу сезону, і перший матч зіграв у шостому турі. Всього на його рахунку вісім матчів, за допомогою яких він зумів вразити Реброва до такої міри, що той покликав його на збори з першою командою Динамо. Забив два м'ячі і віддав гольовий пас.

досягнення

- Матч з Дніпром. Команда у першому таймі показала, що таке організована оборона, а в другому порадувала контратаками. Той рідкісний випадок, коли нічиєї на полі претендента на чемпіонство радіти не треба. Згадайте, як Каверін потрапив у штангу. Потрібно було перемагати.

- Цілий ряд гравців отримав ігрову практику в елітному дивізіоні під керівництвом тренера, що спеціалізується на роботі з молоддю. Та й ті, хто, здавалося б, відверто скис, як той же Каверін, теж згадали, що багато чого можуть.

- Забити в домашніх матчах всього три м'ячі і при цьому не бути в зоні вильоту - це хіба не досягнення?

поразки

- вдома команда забила тільки три м'ячі в семи матчах - менше всіх в лізі. Правда потрібно згадати і про ККД цих м'ячів. Завдяки їм Говерла набрала чотири очки. Ще три дали нульові нічиї. Ужгородцям однозначно потрібно щось робити з домашньою результативністю.

- Втрата Сергія Кузнецова однозначно вплинула на результативність команди. Говерла залишилася фактично без центрфорварда - ні Шацьких, ні Фещук на цю роль повною мірою не підходять. Взяли Бурдужана, але грати він почав лише з дев'ятого туру, так і не встиг "розбігатися" - жодного гола, жодного асисту. Зате жовта картка є.

тренер

В'ячеслава Грозного ми вже хвалили багато разів за вміння працювати з молодими, здатність швидко і на рівному місці побудувати команду. Похвалимо ще й за крутий тактичний хід у грі з Дніпром. Опорник Тудосе сів на лавку, а Каверін вийшов на поле, і Говерла мало не розірвала Дніпро на контратаках. Вірніше, розірвала, але забити змогла лише раз, задовольнившись нічиєю.

Велика частина команди Грозного складається з орендованих гравців (11 осіб) і цілком можливо, що цієї зими багатьох з них він не дорахується. Але тренер викрутиться і з цієї ситуації - скільки їх вже було за тренерську кар'єру!

селекція

Гравці в Говерлу і з Говерли ходять табунами. Фактично, команда, яка грала в минулому чемпіонаті, майже в повному складі пішла і був проведений новий набір. Тієї самої "вишенькою на торті" став Максим Коваль, який заради ігрової практики погодився поїхати навіть у табір потенційного аутсайдера.

Погано в селекції Говерли те, що деякі з тих, хто наприкінці першого кола був обличчям команди, прийшли в Говерлу по ходу сезону. Наприклад, Олексій Полянський вперше зіграв тільки шостому турі, як і Мякушко. Бурдужан взагалі в дев'ятому. Тобто команда створювалася з чистого аркуша і на ходу. З іншого боку, добре, що вони взагалі з'явилися.

З тих, хто пішов, можна жалкувати і говорити як про абсурдний випадок про Віталія Буяльського. Один з минулосезонних лідерів Говерли повернувся в Динамо, щоб продовжити грати за дубль. Дивне рішення київського клубу.

кращий матч

Дніпро - Говерла 1:1

На виїзді з Дніпром. Про нього ми вже неодноразово писали. Як альтернатива - перший тайм домашнього матчу з донецьким Металургом. Правда, у другому таймі Говерла "здулася", зіпсувавши позитивне враження від першого тайму.

найгірший матч

Говерла - Олімпік 0:1

У грі проти донецького Олімпіка Говерла виявилася жертвою стереотипів. Команда Грозного, очевидно, готувалася до щільної захисту з боку донеччан, але ті у першому таймі запресингували ужгородців на їх половині поля, буквально примушуючи тих виносити м'яч. Контргри у Говерли ніякий не виходило. Більше того, навіть, коли у другому таймі гості "сіли" ужгородці так нічого і не змогли придумати з їх захистом. Безпорадність - найбільш відповідні слова для Говерли зразка 30 серпня з 17:00 по 19:00.

Завдання на зиму

- По максимуму зберегти команду. Чим більше людей залишиться, тим менше доведеться витрачати часу на зимових зборах на зіграність. Хоча, звичайно, віриться насилу - в Говерлі ротація просто божевільна.

- Як мінімум розрахуватися з гравцями зі старими боргами. І не тільки тому, що входити в новий рік зі старими боргами - погана прикмета, а тому що мотивувати футболістів, яким ти "висиш" ще за минулий рік, буде дуже складно.

Олександр Озірний, Football.ua


Категорія: Чемпіонат України | Переглядів: 702 | Додав: lobda | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
الاسم *:
Email *:
كود *: