Головна » Усі публікації » Чемпіонат України » Ростислав Лях підкорює львівські "Карпати"
22:46
Ростислав Лях підкорює львівські "Карпати"
Про шлях до основи львівських "Карпат" молодого мукачівського футболіста.

Ростислав Лях підкорює львівські


Як ми знаємо, «зелено-білі» у цю зиму переживали непрості часи. Через фінансові проблеми (гравці та персонал чотири місяці не отримували заробітну плату), клуб покинула низка футболістів основного та резервного складу. Зараз, здається, усе трохи стабілізувалося, і тепер «Карпати» хочуть передати у власність міста. Словом, створити народну команду. Проте поки цей проєкт перебуває лише на початковому етапі реалізації. Як усе завершиться - невідомо. Подейкують, що клуб узагалі може припинити існування. Тому гравців, котрі попри всі проблеми залишилися, можемо вважати справжніми героями. Одним із таких героїв є герой (уже вибачте за тавтологію) нашого сьогоднішнього матеріалу – молодий футболіст команди Ростислав Лях.


Закарпатець із "левовим серцем": футбольна історія молодого нападника львівських "Карпат"























Ростислав Миколайович Лях – дев’ятнадцятирічний футболіст, уродженець Закарпатської області (Мукачево). Хлопець лише нещодавно дебютував за основу, але вже своїми стараннями завойовує прихильність і тренерського штабу, і вболівальників команди (а вони у «левів» ой які вибагливі, зважаючи на нинішні результати "зелено-білих"). Яким же був футбольний шлях Ростислава – далі.

Лях народився та виріс у Мукачеві, займатися футболом почав ще з дитинства у місцевому футбольному клубі.

У коментарі інформаційному центру "Карпат" Ростислав розповів як опинився саме в "Карпатах": "Спочатку я виступав за мукачівську команду. У мого дідуся був знайомий, який свого часу грав разом з Володимиром Вільчинським, котрий тоді вже працював тренером в «УФК-Карпати». Вони домовилися про перегляд – я проявив себе непогано і переїхав до Львова".

Хлопець зізнався, що завжди хотів спробувати себе десь за межами Закарпаття і поїхав до сусідньої області, хоча тоді в Ужгороді існувала місцева "Говерла".

У 2017-му році, після закінчення училища фізичної культури, молодий футболіст перейшов у більш дорослий футбол. Його шлях у "Карпатах" був традиційним: академія, потім юніорська та молодіжна команди. Проте, зазначимо, що завдяки наполегливості та працьовитості, Ростислав доволі швидко пробив собі шлях до дорослого футболу.

Згідно з даними, розміщеними на офіційному сайті футбольного клубу "Карпати", Лях за перший сезон в юніорській команді (2017/2018) зумів забити 8 м'ячів. Наступного року (2018/2019) цей показник дещо виріс: 10 м'ячів (три з яких із пенальті, як і в першому випадку). Проте це вже були результати в дублі "зелено-білих", куди його перевели після року виступів за юніорів.

Відзначаємо також, що старання Ростика не могли не помітити тренери юнацьких збірних України, а тому карпатівець, звісно ж, неодноразово отримував виклик до табору "синьо-жовтих" (збірні U-18 та U-19).

Зазначимо, що перспективного виконавця в Ростиславові помітив ще Фабрісіано Гонсалес, коли узимку 2019-го уперше запросив молодого вихованця "Карпат" на збори з основою.

До слова, у провідних ЗМІ ще тоді писали, що у хлопцеві є потенціал. До прикладу, блогер сайту "Футбол 24" Сергій Тищенко у своєму матеріалі про молодих талантів писав: "Прекрасна швидкість, техніка, вміння обіграти чи втекти від суперника. При цьому помітне доволі сильне гольове чуття. Може не тільки підігрувати партнерам, але й самотужки вирішувати долю епізоду. Сильною стороною Ляха є лідерські якості. Не боїться брати відповідальність на себе – недарма у "дублі" виконував 11-метрові. У цьому сезоні забив 8 м’ячів. Стабільно викликається до збірної України свого віку. Думаю, цієї зими матиме можливість проявити себе у першій команді Карпат".

Це була стаття за 2019-й. Так тоді і сталося. Ростик вирушив з основою на збори, та дебют в офіційному поєдинку трохи відкладався, позаяк команда знову опилися у важкому турнірному становищі. Наставники давали більше шансів досвідченим футболістам, аніж молодим вихованцям. Тоді "левам" довелося зіграти перехідні матчі з "Волинню", аби зберегти прописку в УПЛ.

Дебютував за першу команду "зелено-білих" Ростислав Лях 24 березня 2019-го року в товариському матчі із тернопільською "Нивою", замінивши одного з тодішніх лідерів команди, Олексія Гуцуляка.

Уперше в офіційному поєдинку за основу "зелено-білих" Ростислав з'явився на полі у матчі з принциповим суперником ФК "Львовом". Це сталося 19 жовтня 2019-го року. Лях вийшов замість Владислава Дубінчака вже наприкінці матчу (89-та хвилина). До слова, той матч завершився "сухою" нічиєю 0:0.

Від тоді Ростислав фактично став одним із гравців основи львівського клубу. І цьогоріч на міжсезонні збори, звісно ж, також вирушив із першою командою.

До слова, свої перші м'ячі за головну команду "левів" Лях забив саме на зборах: молодий нападник візначився дублем у матчі проти словацького ФК "Середь". Окрім того, Ростислав зумів забити данському "Кьоге".

Закарпатець із "левовим серцем": футбольна історія молодого нападника львівських "Карпат"






















"У першому взятті воріт мені, напевно, трішки пощастило, вдалось забити з гострого кута. Вже під час другого голу в нас вийшло зробити те, що награємо на тренуваннях. Хочу відзначити, що вийшла дуже хороша комбінація, ми вийшли з-під пресингу та вибігли в атаку, яка виявилась гольовою. Вдячний партнерам за передачу та за підтримку" - згадував після гри із "Середю" Ростислав Лях у коментарі інформаційному центру "Карпат".




На зборах львівські "леви" також мали можливість зіграти із "Динамо" Брест, де виступають Артем Мілевський, Олександр Нойок та Євген Хачеріді.

Ростислав у коментарі "Карпатам" після матчу з "Динамо" (Брест) казав: "Моє бажання зіграти проти Артема Мілевського здійснилося. Це легенда українського футболу, дуже хороший футболіст, дай Боже, щоб я зіграв на такому рівні. Нам протистояла силова команда, але вважаю, що ми виглядали краще у сьогоднішньому спарингу, — відзначив Ростислав Лях в інтерв'ю офіційному сайту Карпати. І продовжив: — Мої три голи в шести матчах — непоганий показник. Але потрібно ще багато працювати над собою, щоб демонструвати кращу гру. Буду дуже радий першому голу за Карпати вже в офіційному поєдинку".

Закарпатець із "левовим серцем": футбольна історія молодого нападника львівських "Карпат"






















Тренер команди Роман Санжар на зборах спробував Ростислава на різних позиціях, зокрема, Ростислав приміряв на собі амплуа захисника. Зуважимо, що і зараз дев'ятнадцятирічний футболіст є у Санжара гравцем основи. Теперішній наставник "зелено-білих" робить ставку саме на молодь. Нині "Карпати" вважаються наймолодшою командою УПЛ, позаяк більшу частину команди складають вихованці клубу та гравці, котрі прийшли з оренди.

Закарпатець із "левовим серцем": футбольна історія молодого нападника львівських "Карпат"























Щодо Ростислава Ляха, то за основу в офіційних поєдинках молодий нападник поки не забивав, але вже встиг відзначитися результативими діями. Ростислав записав до свого активу листопадовий матч з "Олімпіком", де зробив асист.

Помітно, що молодий футболіст справді переймається долею клубу, котрий його виховав, адже зараз "Карпати" переживають справді непрості часи, а він виходить на поле і робить усе, аби команда перемагала.

Закарпатець із "левовим серцем": футбольна історія молодого нападника львівських "Карпат"
























Також відзначимо те, що Ростик доволі часто спілкується із журналістами та вболівальниками клубу. Зокрема, охоче дає коментарі інформаційному центру клубу та спілкується з "фанами".

Ростиславу лише 19-ть, але він вже незамінний гравець одного із найкращих клубів країни. У "Карпат" немає високих місць у турнірній таблиці, немає великої кількості трофеїв, але у них є неймовірні вболівальники, які кожної гри підтримують команду. "Зелено-білі" як ніхто з українських клубів відчувають підтримку дванадцятого гравця. Згадати хоча б перфоманси у принципових дербі з ФК "Львовом".

Наостанок додаємо ще відео крутого голу Ростислава із юніорської першості. Він справді шедевральний.

Ну і звісно ж бажаємо Ростиславу Ляху успіхів у кар'єрі та сподіваємося, що молодий нападник львівських "Карпат" заб'є якнайбільше голів за рідний клуб, а в майбутньому стане одним з лідерів команди та перейде у топ-чемпіонат. Безумовно, Закарпаття ним пишається!
Категорія: Чемпіонат України | Переглядів: 786 | Додав: lobda | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
الاسم *:
Email *:
كود *: