Головна » Усі публікації » Інтерв'ю » Стецо: "Ставлю завдання - перемагати у кожній грі"
15:03
Стецо: "Ставлю завдання - перемагати у кожній грі"
Редакція lobda.at.ua продовжує серію інтерв’ю, у яких намагатимемося передати атмосферу цьогорічного чемпіонату.

Редакція lobda.at.ua продовжує серію інтерв’ю, у яких намагатимемося передати атмосферу цьогорічного чемпіонату.

Завершилось перше коло Чемпіонату та Першості області з футболу. Команди-аматори краю пішли на літні канікули. Тож нині є час підбити підсумки першої частини сезону й поспілкуватися з його учасниками.

Редакція lobda.at.ua продовжує серію інтерв’ю, у яких намагатимемося передати атмосферу цьогорічного чемпіонату, порушити актуальні питання, пов’язані не тільки з його перебігом, результативністю команд, арбітражем, поведінкою уболівальників під час матчів, інфраструктурою стадіонів, секретами успіхів, причинами невдач тощо.

До розмови із футбольними журналістами плануємо залучати тренерів команд, арбітрів, делегатів ФФЗ, футбольних аналітиків, а також закарпатських уболівальників. Закликаємо вас, шановних читачів, надсилати питання, які, ми обов’язково будемо включати в інтерв’ю.

Наступним гостем нашої рубрики став граючий тренер "Карпат" Перечин Едуард Стецо.

- Розкажіть про свою ігрову кар’єру?

- З 16 років грав за команду СК Перечин, яку тренував Вадим Іванович Дьордь. Ми грали у Вищій лізі області. Далі півроку грав у дублюючому складі ОСК «Закарпаття». Потім мене забрали в армію, у мукачівську спортивну роту «Легіон». Після армії виступав за ФК «Ужгородський» на область. Далі був словацький клуб «Тібава». У 2007 році перейшов у футбольний клуб «Мукачево». Через чотири роки пішов у свалявську «Поляну». Недовго виступав за ФК «Середнє», після чого перейшов у «Метеор» Пістрялово. Останні два роки виконую роль граючого тренера у рідних перечинських «Карпатах»

- Скільки разів вигравали чемпіонат Закарпаття?

- Чотири рази.

- Які завдання перед командою ставились перед початком сезону і чи досягли їх?

- Пере початком сезону як таких завдань не було. У минулому сезоні ми програли багато ігор. Хотілось якось мотивувати гравців, і ми вирішили зібрати команду лише з місцевих футболістів. Задачею максимум для нас було перемагати у всіх домашніх матчах. На виїзні ігри звісно не йшли програвати, ми грали у свою гру. І я вам скажу хлопці знайшли свою гру. Якщо ви були на наших домашніх матчах, то могли помітити, що багато вболівальників почало приходити. Команді гра пішла, і я вам чесно скажу, ніхто не очікував побачити перечинців на третьому місці після першого кола. Місцеві із скептицизмом говорили, що ми будемо боротися за виживання, за 8-9 місце. Але слава Богу, команда показала свою гру, свій характер. Починаючи з першого матчу другого кола, ми ставитимемо завдання - перемагати у кожній грі.

- Чи відрізняється чимось минулий сезон від теперішнього?

- Рівень чемпіонату у Першій лізі в чомусь підвищився, а у чомусь знизився. Знизився у тому, що пішли на підвищення ФК «Дийдо» та ФК «Бийгань» - дві команди на яких можна було рівнятися у Першій лізі. Підвищився у рівні майстерності футболістів. Ті гравці, які минулого сезону вийшли перший раз на ігри обласних змагань, вже цього сезону показують зовсім іншу гру, у кращу сторону.

- Кого бачите серед головних претендентів на золото у Першій лізі?

- У нашій зоні мені всі тепер говорять «Карпати» Перечин, але по футбольним показникам ставлю на «Баранинці» і «Локомотив». Але першими будуть «Баранинці».

- Ким Ви підсилились перед початком сезону і чи виправдали сподівання новачки? Чи шукаєте підсилення зараз?

- Ми підсилились, якщо це можна так назвати, своїм резервом. Це футболісти, які грали минулого року за юнаків тепер грають за основу.

Тепер ми шукаємо одного воротаря, але виключно у межах Перечинського району. Уже на прицілі є один голкіпер, але поки що не можу назвати його прізвище. Від нас тепер пішов основний воротар Василь Мучичка у вищолігове ФК «Середнє». І ще одним можливим новачком може бути Євген Келеманик, який грав за команду з Ужгородщини, але він сам з Перечинського району. Ми з ним ведемо перемовини щодо подальшої співпраці.


- За рахунок чого Ваша команда йде на високих позиціях?

- За рахунок самовіддачі, в першу чергу. Завдяки глядачам, які нас підтримують не лише на домашніх іграх, а й на виїзних. Тепер була остання гра в Чопі і ми думали, що граєм в домашніх стінах. Самовіддача футболістів і я бачу з’явилася майстерність. Ми почали грати не як в минулому сезоні «бей-беги», стараємося грати в короткий пас. В нас це добре виходить і так ми на третьому місці.

- Чи маєте претензії до суддівства чи до організації поєдинків у першому колі?

- У першому колі претензії до суддівства маю лише по грі з чопським «Локомотивом». Найбільше в мене питань до бокового судді Готька, особливо по першому таймі. Я вам чесно скажу – такі судді не мають судити такі матчі. Другий тайм, не знаю, можливо хтось їм щось сказав, почали судити 50 на 50. Я ніколи не хочу обговорювати арбітраж. Але щодо цієї людини, Готько, я не знаю його добре, він мабуть з Мукачівщини, коли я запитую його про деякі суддівські рішення у матчі, він відповідає мені матом – а так не можна. А так, суддівством я задоволений, окрім цього матчу.

- Хто кращий гравець у команді за підсумками першого кола? Назвіть лідерів у кожній ланці.

- Ви знаєте, я як тренер хочу виділити всю команду, тому що в нас сильна командна гра. Можу хіба що відмітити, що команда тримається на таких футболістах як Олександр Головей, Сергій Місяйло – молодший, Юрій Утцюський, Максим Фрайтик, я можу багато назвати, але у нас більше командна гра. У нас є одна зірочка, але він грає у Словаччині, і приходить грати за нас коли має можливість – це Олег Вишневський. Я рахую, що це один з кращих нападників нашої області на даний момент.

- На Вашу думку, чому на Перечинщині так мало футбольних команд?

- Головною проблемою є фінанси. У нас три роки назад почали грати і юнацькі склади сільських команд. До того грали лише дорослі. Та в нас багато сіл з малою кількістю населення і вони не можуть виставляти юнаків. Та все ж основною проблемою є фінансова складова, тому участь у чемпіонаті беруть лише три команди, на даний момент.

- Скільки гравців залишилось у юнацькому складі, у порівнянні з минулим роком? Скільки перейшло до основного складу?

- У нас вийшло до 10 гравців. І ті гравці, як в минулому році сиділи на заміні, почали проходити до основи – це футболісти 1998, 1999 та 2000 років народження.

- Назвіть сильні та слабкі сторони Вашої команди.

- Про слабкі сторони я не буду розповідати, бо ще хтось прочитає із суперників. Сильна сторона нашої команди – це колективна гра, характер, самовіддача.

- Як Вам гра з Металістом? Чи занадто велика різниця між рівнем гравців?

- Перед виходом на поле у грі з Металістом, у багатьох хлопців було таке відчуття, як коли вони виходили минулого року на перший матч у чемпіонаті області. Звісно у них очі горіли, але й був мандраж. «Металіст» це є «Металіст». Це прем’єрлігова команда. Звісно ми старались тримати м’яч, але два-три паса на своїй половині поля, нас накривали і ми змушені були виносити круглого вперед. Це дуже великий досвід для наших футболістів.


- Наскільки задоволені підтримкою вболівальників?

- Не на сто процентів, а на всі двісті! Найкращі вболівальники у Першій лізі, на мою думку, це у перечинських «Карпат».

- Хто у Вас займається підготовкою стадіону? Як саме його готують? Поле якого стадіону, серед команд-суперниць, Ви оціните позитивно.

- Готує стадіон наш президент клубу Ярослав Андрушик. Він тут наводить порядки, косить поле, наносить розмітку.

Найкраще поле, із тих на яких ми грали у першому колі – це чопський стадіон. Та й можу згадати по минулому сезоні, все рівно «Локомотиву» нема рівних. Ще можу назвати наше поле – одне з кращих.

- Яка команда Вас здивувала у першому колі?

- Найбільше здивувала команда «Бобовище». Вони більшість своїх матчів програють, але ми поїхавши до них у гості не змогли там здобути очків і програли 4:1. Вони нас приємно здивували своєю грою. А всі інші команди я добре знаю.

- Як будете готуватися до другого кола? Коли виходите з відпустки?

- З відпустки будемо виходити десь 1-2 серпня. Хлопці просять провести тижневі збори, але це ми будемо вирішувати з керівництвом клубу. Щодо тренувань, то перед чемпіонатом у нас були три рази на тиждень. По ходу сезону ми почали з двох тренувань, але побачили, що це нам мало, надалі проводили по три тренування.

- Хто на Вашу думку виграє Вищу лігу?

- Дуже цікава Вища ліга. Я неодноразово грав там, вигравав її. Перед чемпіонатом я на 90% був упевнений, що «Ужгород» буде лідером і здобуде чемпіонство. Але тепер бачите самі, скупченість команд наверху дуже велика. Від першого по сьоме місце команд розділяє всього п’ять пунктів. Надзвичайно цікавий чемпіонат і маю надію в другому колі він буде не менш інтригуючим. Щодо фаворита на даний момент не можу сказати. Є там «Бийгань», «Ужгород» які явно виділяються. Приємно здивувала хустська «Оболонь», із своїми місцевими футболістами. Команду тренує Олександр Браєр, мій хороший друг, ми з ним пограли у футбол теж. Нас очікує цікава боротьба за золото.

Тарас Галушка

Категорія: Інтерв'ю | Переглядів: 1167 | Додав: lobda | Рейтинг: 5.0/2
Всього коментарів: 0
الاسم *:
Email *:
كود *: