Головна » Усі публікації » ДЮФЛ » У ДЮФЛ України грядуть реформи
18:00
У ДЮФЛ України грядуть реформи
З нового сезону в юнацькому чемпіонаті України, який проходить під егідою ДЮФЛУ, з'явиться своя Суперліга.

У ДЮФЛ України грядуть реформи Практично напевно з нового сезону в юнацькому чемпіонаті України, який проходить під егідою ДЮФЛУ, з'явиться своя Суперліга. Ця ідея вже кілька років витає в кулуарах, а зараз, наскільки відомо проекту Золотий Талант, почала набувати цілком реальних обрисів. Є попередні розробки, які дозволять перебудувати схему юнацького чемпіонату України, яка в глобальному сенсі цього слова не змінювалася останні 20 років.
 
Найсильніші юнацькі клуби України будуть об'єднані в свого роду Суперлігу. Або Еліт-лігу. Ця концентрація найбільш конкурентоспроможних команд дозволить підвищити рівень футболу, який, з огляду на розгромні рахунки на кшталт 9:0 або 13:0, на даному етапі не дозволяє говорити про можливість серйозного прогресу юних футболістів. А для України більш якісна підготовка молоді перетворюється в ціль №1. Інакше ми не зможемо підняти наш футбол з колін.
 
Сьогодні юнацький чемпіонат ділиться на вищу і першу ліги. У вищій - 40 клубів, розбитих за територіальним принципом на чотири зони по 10 команд (у кожній - чотири вікові категорії: U-17, U-16, U-15, U14). У першій - 132 клубу, розбитих за територіальним принципом на вісім зон по 10-12 команд (у кожній - дві суміщені вікові категорії: U-17 / U-16 і U-15 / U14).
 
Згідно з проектом, з яким ознайомився Золотий Талант, за підсумками сезону-2016/2017 планується сформувати Еліт-лігу, куди потраплять 16 найсильніших клубів України. Пріоритетно - ті, хто в клубному заліку зайняв 1-4 місця в своїх зонах вищої ліги і мають фінансові можливості і умови для участі в Еліт-лізі.
 
У сезоні-2017/2018 вона буде розбита на дві групи по 8 команд. На першому етапі (з вересня по листопад) буде зіграно 14 турів, за їх підсумками перші чотири команди кожної групи в кожній віковій категорії сформують дві вісімки. І на другому етапі (ще 14 турів з середини березня по червень, очки будуть обнулені) найсильніші розіграють призові місця чемпіонату, а найслабші визначать квартет невдах, але вже за клубним принципом.
 
Крім того, для вікових категорій U-16, U-15, U14 по завершенні чемпіонату буде проведено ще й Кубок ДЮФЛУ (у 17-річних в цей час вже буде випуск і завдання працевлаштуватися в професійному футболі). До участі будуть допущені чотири найсильніші команди в кожній віковій категорії, які спочатку проведуть півфінали, а потім - матч за 3-е місце і фінал.
 
Резонність реформи незаперечна. По-перше, збільшиться кількість матчів. По-друге, підвищиться якість опору і конкуренції. Наприклад, якщо клубний залік провести прямо зараз, то в Еліт-лігу за спортивним принципом увійшли б такі 16 клубів: Олімпійський коледж, Зміна-Оболонь, Арсенал, Волинь (група 1), Динамо, Шахтар, Дніпро, Металіст (група 2 ), УФК Дніпро, Чорноморець, Металург, ДЮСШ-11 Чорноморець (група 3), Карпати, УФК-Карпати, Скала і Буковина (група 4). Могутня компанія. Правда, може втрутитися ще й фінансовий фактор, але в наш час цим нікого не здивувати.
 
Що стосується вищої ліги, то вона в майбутньому сезоні точно так же буде складатися з 40 клубів, розбитих на чотири зони по 10 команд у чотирьох вікових категоріях. Сюди увійдуть 24 клубу вищої ліги за підсумками сезону 2016/2017, плюс 16 кращих клубів першої ліги сезону 2016/2017. Серед тих, хто може підвищитися в класі (знову ж таки - мова поки виключно про спортивний принцип на даний момент, але картина ще може помінятися) - Барса Суми, Мрія Куп'янськ, МДЮСШ Дніпро, ДЮСШ-1 Кривбас-84, Космос Запоріжжя, Олександрія- Аметист, Янтарний Новояворівськ, Ковель-Волинь, Опір Львів, ДЮСШ Тернопіль, ДЮСШ-АІК Чуднов, СДЮШОР Миколаїв, ФСК Іллічівець, Атлет Київ, Полісся Житомир, Колос Ковалівка і Чайка Вишгород.
 
У вищій лізі, як і зараз, будуть проводитися фінальні турніри в кожній віковій категорії. Топ-квартет клубного заліку отримає право перейти в Еліт-лігу, четвірка гірших відправиться в першу, де будуть сформовані 8 груп по 10 команд (по дві вікові категорії, як і зараз). З першої ліги на підвищення теж підуть чотири найсильніші клуби.
 
Реформа дозволить провести певну перестановку сил, яка давно напрошувалася. Але будемо стежити за тим, як все складеться на практиці.
Категорія: ДЮФЛ | Переглядів: 1196 | Додав: lobda | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
الاسم *:
Email *:
كود *: