Головна » Усі публікації » Чемпіонат України » Ужгородська "Говерла" про останнє півріччя
21:37
Ужгородська "Говерла" про останнє півріччя
Підопічні Грозного виконують основне завдання на сезон: збереження прописки в Прем’єр-лізі.

Перемога в складному матчі над сімферопольською «Таврією» забезпечила і футболістам, і тренерському штабу, і вболівальникам хороший настрій під час довгої зимової перерви.

Після 18-го туру ужгородська «Говерла» міцно засіла на 13-й сходинці чемпіонату й має щонайменше 6 очок відриву від зони вильоту. Це говорить про одне – поки підопічні Грозного виконують основне завдання на сезон: збереження прописки в Прем’єр-лізі. Щоправда, в багатьох спеціалістів та вболівальників 18 матчів літньо-осіннього періоду викликають відчуття, що все могло бути краще. «Закарпатка» вирішила проаналізувати позитивні та негативні моменти першої половини чемпіонату, аби з’ясувати, якою вона була для «Говерли».

Зміна гравців та тренера пішла на користь

Зрештою, хто б як не любив «Го­верлу» Севідова, але нинішня закарпатська команда Грозного виглядає краще. Для тих, хто хоче посперечатися – подивіться на турнірну таблицю цього та 2012-го років. Порівняно з минулим сезоном у «Говерлі» змінилося чимало – і 90% футболістів, і тренер, і сам стиль гри. А ще до команди нарешті повернувся «фарт». Якщо восени 2012-го закарпатський клуб недорахувався чимало важливих очок саме через суцільне невезіння, то зараз «фарт» приніс краянам щонайменше дві виїзні перемоги – над «Волинню» та «Іллічівцем». Окрім того, «Говерла» Грозного стала набагато гнучкішою в складі – завдяки трансферній кампанії, якщо її можна так назвати, в клубі виникла конкуренція і навіть мегадосвідчений та титулований Єзерський на початку сезону просто не проходив до основного складу. Так, у центрі поля в компанію до Райчевіча, Лисенка та Балафаса прийшли Буяльський, Балашов, Армоні, Кополовець. У нападі, окрім Трухіна та Ле Таллека, з’явилися Савіч, Кочіш та Нікулае. Недостатньо гравців хіба в лінії захисту, проте тут виною, швидше, травми. Певною мірою збільшення конкуренції призвело до того, що з торішнього 15-го місця коман­да піднялася на 13-те.

Із грандами грають, а не ховаються

У першій половині чемпіонату «Говерла» запам’яталася ще й тим, що видала досить непогані матчі з кращими українськими клубами – «Шахтарем», «Динамо», «Металістом», «Дніпром». На жаль, у жодному з цих поєдинків вона не здобула очків. Проте підопічні Грозного зуміли показати таку гру, що їх хвалили навіть тренери суперників. І наставник «Шахтаря» Мірча Луческу, і «дніпровець» Хуанде Рамос, і «металіст» Мирон Маркевич стверджують, що «Говерла» грає з їхніми командами саме в футбол, а не в здобування очок. Та й віддача футболістів на полі досить велика. За словами наставника закарпатської команди, причиною цього стала мотивація не тренера, а самих гравців – адже більшість складу «Говерли» або колишні, або орендовані гравці з клуба-гранда. І в них мотивація зіграти проти такого суперника надвелика. Правда, користь від цього «Говерлі» була радше іміджева, ніж реальна.

Захисна реакція

Ще один здобуток В. Грозного – він зумів, хоч і ненадовго, налагодити гру в захисті. Після п’яти поразок поспіль його колектив видав блискучу серію з 4-х матчів, де набрали 10 із 12 очок! І, що головне, «Говерла» за ці 4 матчі жодного разу не пропустила – а таке з ужгородським клубом траплялося нечасто. Принайм­ні в Прем’єр-лізі. Наставник команди закріпив центр оборони досвідченими Лисицьким та Єзерським, а також допоміг улюбленцю публіки Олександру Надю знайти свою гру. В результаті, ворота «Говерли» зберегли «сухими» протягом 400 хвилин.

Львів та Запоріжжя

Проте запам’яталася вболівальникам команди перша половина сезону і завдяки декільком негативним відрізкам. По-перше, трьом поспіль програним матчам «Карпатам», «Ворсклі» та донецькому «Металургу». Але якщо останні дві команди перемогли, бо елементарно сильніші за ужгородський колектив, то поразка географічним сусідам особливо здивувала. Неприємно здивувала. І рахунком, і самим змістом гри. Підопічні В. Грозного вийшли на той матч, наче робили комусь послугу. І програли команді, яка значно поступалася своїм потенціалом. Негативні спогади навіює і домашня гра із запорізьким «Металургом», яка завершилася нічиєю­ 1:1. Щоправда, там Грозний зі складом намудрував – випустив у основі Пуканича та Бабиря, які в команді з’явилися всього за день до початку матчу. Як наслідок – «Говерла» втратила важливі два очки у команди, яка відчайдушно бореться за виживання. І одна з причин цього – якраз ці два новачки, котрі зіграли на «два з плюсом».

На що чекати?

В українському чемпіонаті існує давня традиція – перевагу, яку ти набрав восени, можеш «розтринькати» весною. Тому гарантій, що «Говерла» виконає своє завдання на сезон досі нема. Матчі весною будуть зовсім інші – кожна коман­да очки вигризатиме всіма правдами та неправдами. Чи зможе «Говерла» відстояти своє місце під сонцем, залежатиме від роботи на тренувальних зборах та від збереження нинішнього складу. Цілком можливо, що на багатьох гравців команди можуть покласти око клуби з кращим фінансовим становищем. Наприклад, уже зараз відомо, що головного «креативщика» «Говерли» Віталія Буяльського забирає до себе київське «Динамо». Те саме може статися і з крайнім захисником Сергієм Люлькою. А ці гравці досить важливі для команди. Проте трансферні новини – то окрема тема, яку можна розвивати вже в наступних номерах. А поки футболісти та вболівальники відпочивають і насолоджуються думками про те, що наступної осені клуб гратиме з кращими командами України.
Денис Фазекаш

Джерело

Категорія: Чемпіонат України | Переглядів: 780 | Додав: Лобда | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
الاسم *:
Email *:
كود *: