Головна » Усі публікації » на Закарпатті » В угорському футбольному коледжі "СК Торпо" одні закарпатці (ФОТО)
17:14
В угорському футбольному коледжі "СК Торпо" одні закарпатці (ФОТО)
Якщо аналізувати футбол наших сусідів, то стає зрозумілим, що вже кілька років держава докладає чимало зусиль для розвитку футболу в країні.

В угорському футбольному коледжі Футбол у країні розвивається швидкими темпами. Створюються футбольні академії, будуються стадіони, стимулюються команди, які не використовують легіонерів. Засоби масової інформації формують національний патріотизм не через пошуки ворогів, а через футбол як об’єднуючу силу. Фінансуються серйозні футбольні і спортивні довгострокові програми.

У п’ятницю, 2 вересня, у селі Торпо (Угорщина), яке знаходиться за 8 км від митного переходу «Лужанка», відкривали стадіон. Держава виділила на будівництво 280 млн. форинтів (майже 1 млн. доларів). На стадіоні встановлено 1 стандартне поле з трав’яним покриттям, таке ж – із штучним покриттям та 1 нестандартне для тренування. На обох полях встановлені трибуни для вболівальників. Збудовано гуртожиток на 50 місць, харчоблок. Усім вимогам відповідають просторі роздягальні, зал для розбору матчів із повним технічним забезпеченням.

Стадіон використовуватиметься для матчів обласного чемпіонату, в якому виступає сільська команда, Основне ж його призначення – для занять юних футболістів, які навчаються у єдиному на всю Угорщину футбольному коледжі. Раніше тут була філія академії Дебрецена, а в 2015 році відкрили футбольний коледж. Тут навчається 180 юних футболістів, із них 165 (!) із Закарпаття. Більша частина наших дітей не володіє угорською мовою, але з цього ніхто не робить проблеми. Дітей вчать мови. У тренерському штаті значна частина тренерів – закарпатці. Є і вчителі із Закарпаття, які викладають інші предмети.

Чому так багато там наших дітей? У першу чергу тому, що наші діти, як футболісти, сильніші. Угорці розуміють, що із юними закарпатцями вони піднімуть рівень дитячо-юнацького футболу, до якого підтягнуться й місцеві вихованці. По-друге, діти на повному державному утриманні, ніхто з батьків побори не знімає. По-третє, спокій у державі. По-четверте, вищий життєвий рівень, по-п’яте, використання шансу підписання професійного контракту з 14 років (на сьогоднішній день кілька закарпатців уже заключили такі контракти і отримують від клубів непогані кошти). І так далі.

У нас цим ніхто не переймався. Тільки з минулого року вперше голова ФФЗ Іван Дуран підняв це питання, але, на жаль, ще й нині не всі це розуміють.

Урочистості з нагоди відкриття стадіону розпочав сільський голова Саболч Сейчі. Присутніх на стадіоні та юних футболістів привітав міністр виробництва Угорщини Мікловш Шестак, який особисто займався фінансуванням і втіленням проекту в життя. Привітав гостей свята депутат Парламенту Угорщини Отілло Тіркі. Як не позаздрити сусідам, де держава так піклується про свій народ, думає про підростаюче покоління, про здоров’я нації. Нам просто необхідно переймати досвід сусідів. Нині у них є чому повчитися.

На жаль, на державу розраховувати нічого, але й зупинятися не маємо права. Ми робимо багато добрих справ: будуємо стадіони, утримуємо команди, пробуємо створити футбольну піраміду від дворового до професійного футболу, тож хотілося б хоча якоїсь допомоги від держави, бо в цьому – наше майбутнє. ФОТОРЕПОРТАЖ з коледжу дивіться на офіційній сторінці Вконтакте.
 
Категорія: на Закарпатті | Переглядів: 3356 | Додав: lobda | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 1
1 Artur84  
0
У нас, на жаль, не тільки на державу не можна сподіватися через велику кількість глобальних проблем, але і на наших місцевих тренерів не дуже порозраховуєш.... Всі, хто хоч раз пробував дитину влаштувати в нашу ДЮСША відразу можна почути про суму коштів (в основному доларів США) за які тіпа дитина відразу стане футболістом, тому і біжуть всі за кордон, де корупції принаймні в дитячому футболі майже немає.....

الاسم *:
Email *:
كود *: