Головна » Усі публікації » Чемпіонат України » Василь Кобін - самий титулований резервіст УПЛ
10:53
Василь Кобін - самий титулований резервіст УПЛ
Sport Arena розповідає про резервіста Шахтаря, який у своїй кар'єрі завоював більше чемпіонських титулів, ніж деякі топ-зірки світового футболу.

Василь Кобін - самий титулований резервіст УПЛ
6 травня Шахтар в 28-му турі української Прем'єр-ліги обіграв Зорю (3:2). Ця перемога дозволила гірникам достроково оформити чемпіонський титул за підсумками нинішнього сезону, який став десятим в історії клубу.
 
Для 31-річного Василя Кобіна, уродженця невеликого села Страбичово, що в Мукачівському районі Закарпатської області, нинішній титул став 6-м в кар'єрі. Страшно уявити, але в Шахтарі Кобін за 8 років перебування в клубі зіграв менше матчів в чемпіонаті (54 поєдинки), ніж за 3 роки в Карпатах (83 гри). Однак якщо в стані левів йому можна було тільки мріяти про титули чемпіона країни, то в розташуванні гірників мрії стали реальністю і Кобін перетворився на своєрідний символ гравця-резервіста, який отримує різні медалі, Кубки та інші нагороди чи не частіше, ніж з'являється на полі в офіційних матчах за свою команду.
 
Ще влітку 2009 року перехід Кобіна з Карпат в Шахтар виглядав нічим іншим, крім як спробою отримати чергового перспективного українського гравця з метою, в першу чергу, відібрати його у конкурентів. Вісім років тому чемпіонат України не був першістю зі стрімко падаючими рейтингами і практично повною відсутністю трансферів за гроші. Тоді в чемпіонаті була дійсно жива конкуренція нагорі турнірної таблиці, а тому, підписавши Кобіна, Шахтар перехопив його у Динамо, Дніпра чи Металіста.
 
Було очевидно, що поки в Шахтарі грає Даріо Срна, Кобіну уготована роль резервіста. Можливо, менеджмент гірників тримав в умі можливий відхід капітана, але навіть в цьому випадку слабо віриться, що на Кобіна дійсно покладалися надії як на твердого гравця основного складу.
shakhtar.com

Зараз, після тривалого часу, безумовно легше судити і робити висновки. Срна залишився в клубі і не дозволяє пробитися до складу не тільки Кобіну, але і куди більш молодому Богдану Бутко, який, до того ж, є клубним вихованцем гірників.
 
Але тим дивніше доля самого Кобіна. Якщо при Луческу його кар'єра в Шахтарі якось «устаканилася» і стало ясно, що місце в основі українцеві не світить, а рідкісні виходи на заміну або в основі в мало значущих матчах самого Кобіна цілком влаштовують, то після відходу румунського фахівця і приходу на його місце досить молодого по тренерським мірками португальця Паулу Фонсеки, здавалося, що ця ідилія перерветься.
 
Але Фонсека, всупереч очікуванням багатьох, не став робити екстрених «чисток» складу. Очевидно, португалець просто хотів вивчити весь кадровий потенціал команди, після чого вже робити певні висновки.
 
Кобін і раніше залишався поза основного складу. Більш того, Василь лише три рази потрапляв в заявку команди на матчі чемпіонату по ходу сезону, програючи конкуренцію не тільки незамінному Срні, але і Бутку, який повернувся після оренди в Амкарі.
 
Чим ближче було зимове трансферне вікно, тим більше чуток з'являлося в ЗМІ про швидкий відхід з Шахтаря цілого ряду гравців «колишньої» формації - тих, на кого Фонсека і його тренерський штаб, очевидно, вже не розраховують. Серед інших прізвищ називалися і ветерани - лівий захисник В'ячеслав Шевчук і його колега по амплуа по правому флангу Василь Кобін. У обох підходили до кінця контракти і було цілком очевидно, що обидва в січні покинуть клуб.
Василь Кобін (в першому ряді другий справа) на лавці запасних Шахтаря, shakhtar.com
І якщо щодо Шевчука очікування виправдалися і В'ячеслав, покинувши Шахтар, оголосивши про завершення кар'єри, то в ситуації з Кобіним відбулося чергове диво, яких в кар'єрі Василя останнім часом і так відбувалося чимало - з ним був продовжений контракт. Всього на півроку, але сам факт подібної угоди буквально говорив про те, що тренерський штаб на чолі з Фонсекою все ж бачить в Кобіні користь і в чомусь робить на нього ставку.
 
Можливо, на таке рішення клубу вплинула невизначена ситуація щодо Даріо Срни. До хорвата, починаючи з вересня минулого року, пильно прицінювалася Барселона, яка в січні, здавалося, була готова зробити фінальний штурм і все ж переконати Срну перебратися на Камп Ноу, але в підсумку угода не відбулася. Срна залишився в Шахтарі і, як і раніше, виходить в стартовому складі, збільшуючи свій і без того рекордний показник за кількістю зіграних за клуб матчів, а Кобін продовжує сидіти на трибунах (на лаві запасних гравець не з'явився ні разу по ходу весняної частини сезону) і радіти успіхам своїх товаришів по команді.
 
Парадокс, але Василь Кобін, який став з гірниками в шостий раз чемпіоном України, має більше перемог в національних чемпіонатах, ніж ряд визнаних зірок світового футболу. Скажімо, у чотириразового володаря Золотого м'яча Кріштіану Роналду за кар'єру є лише 4 титули чемпіона країн, в яких він виступав (тричі португалець в складі Манчестер Юнайтед вигравав чемпіонат Англії і поки лише одного разу тріумфував з Реалом в першості Іспанії), а у самого дорогого на сьогодні гравця планети Поля Погба теж тільки 4 титули (всі - в Італії в складі Ювентуса). Недалеко від Кобіна за титулами «пішов» і один з кращих футболістів сучасності - аргентинець Ліонель Мессі, який може похвалитися вісьмома перемогами в чемпіонаті Іспанії, здобутими з Барселоною.
 
Однак і Роналду, і Погба, і Мессі є лідерами своїх команд і беруть участь в 80-90% матчів, які ті проводять по ходу сезону. Всім їм по ККД добування трофеїв далеко до Василя Кобіна, у якого в активі 54 матчі в чемпіонатах України і відразу 6 титулів. В середньому Кобіну на завоювання чергової в його колекції «золотої» медалі чемпіона потрібно провести всього 9 матчів.
 
Звичайно, титули видобуваються не одним гравцем, а командою. І опинитися в потрібному колективі, який буде буквально «клепати» один трофей за іншим - мрія будь-якого футболіста, але ж в командах рівня Шахтаря просто так нікого не тримають навіть на лавці запасних. А тому Кобіну потрібно віддати належне за його працьовитість і здатність доводити тренерському штабу доцільність свого перебування в колективі. Можливо, біда Кобіна полягає в тому, що у нього в таборі гірників дійсно попався конкурент, який опинився захиснику «не по зубах» - Даріо Срна. Хоча не варто виключати і фактор відсутності належного рівня амбіцій. Адже той же Євген Селезньов, коли зрозумів, що при Фонсеці не зможе претендувати на роль важливого для команди гравця, вважав за краще покинути Шахтар і пошукати щастя в іншій команді, відправившись в турецький Карабюкспор. А Кобін продовжив на півроку контракт і залишився ...
 
Але ж Кобін і Селезньов ровесники - обом по 31 року, але Євген в цьому віці не побоявся поїхати за кордон і завдяки успішній грі в Карабюкспором повернувся в розташування збірної України, чого з Кобіним, очевидно, вже не станеться. Свій останній, і 11-й за рахунком, матч за Україну Василь провів 6 червня 2011 році проти Франції. Ту товариську гру українці програли з рахунком 1:4. Але, адже як показують цифри, зовсім не обов'язково часто і успішно грати самому, а куди важливіше опинитися в потрібний час, в потрібному місці, і в потрібній компанії.
shakhtar.com
Якось самі по собі приходять в голову слова, сказані з приводу Кобіна і його кар'єри заслуженим тренером України Юрієм Дячуком-Ставицьким, який працював з Василем в Карпатах. Можливо, вони також дуже багато розкривають в питанні настільки тривалої кар'єри захисника в донецькій команді.
 
У 2014 році Дячук-Ставицький, спілкуючись з виданням Zik.ua, сказав: «Я завжди говорю молоді:« Спочатку ви повинні досягти певного рівня, - такого, що коли потрапите в серйозний клуб, то вже через рік отримаєте стільки, скільки не отримували останні десять років. Наприклад, у нас був Василь Кобін, який приїхав до Львова із Закарпаття. Коли ж його взяли в Шахтар, то він мені сказав: «Юрій Михайлович, мені цих доларів насипали стільки, що голова закрутилася» ... »
 
Критикувати футболіста за бажання заробити гроші, звичайно, можна, але в епоху, коли багато зірок і просто дуже якісні гравці їдуть з європейських грандів в Китай, Катар, США та інші досить екзотичні з точки зору футбольного рівня чемпіонати, це найбільше буде схоже на звичайне святенництво.
 
Кобін влаштовує Шахтар, раз клуб продовжує з ним контракт, а Шахтар влаштовує Кобіна, раз той стільки років залишається з гірниками, незважаючи на досить низькі показники ігрової практики. Це факт, який потрібно тільки прийняти, але не обов'язково розуміти.
 
Хто знає, можливо, цього літа остаточне розставання донеччан і закарпатця все ж станеться. Але також не виключено, що Василь знову продовжить контракт з гірниками і вже через рік отримає свою сьому чемпіонську медаль. А що, наздогнати і перегнати Мессі - чим не стимул для резервіста Шахтаря?
 
Категорія: Чемпіонат України | Переглядів: 1198 | Додав: lobda | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 2
2 міша  
0
і гроші в жибі і ноги цілі молодець

1 мікітос  
0
Васька просто там нормально получає бабок, як для вічного резервіста, треба ж з чимось ходити по казіно.

الاسم *:
Email *:
كود *: