Головна » Усі публікації » Інтерв'ю » Василевський: «Не виділяють кошти з районного бюджету, нема і чемпіонату районного відповідно»
22:35
Василевський: «Не виділяють кошти з районного бюджету, нема і чемпіонату районного відповідно»
Голова Федерацїї футболу Міжгірського району про перспективи і проблеми улюбленої гри всього світу.

Голова Федерацїї футболу Міжгірського району про перспективи і проблеми улюбленої гри всього світу.

Мукачево, Перечинський і, на жаль…Міжгірський райони – єдині в області, де гру мільйонів не культивують на місцевому рівні. Місто над Латорицею таку політику декларує навмисно, мотивуючи алогічністю участі одних футболістів у різного рівня змаганнях. Можу сказати лише: «Так їм і треба». Перечинщина, славна традиціями, відрізняється від інших районів футбольною кардіограмою, тобто нестабільністю. Міжгірщина. Тут насправді усе дуже складно і водночас неймовірно просто. Розвиток футболу прямопропорційно пов’язаний із симпатією чи то у нашому випадку антипатією районного керівництва до більше, ніж гри – футболу. Чи й далі багатотисячний район-прихильник спорту страждатиме від місцевої бюрократії – розмова з головою федерації Михайлом Василевським, якого, до слова, керівником громадської організації одноголосно обпали 26 делегатів звітно-виборної конференції 31 березня поточного року.

- На жаль, тільки два райони області, які не проводять повномасштабні районні чемпіонати: Міжгірський та Перечинський. Чому так склалося?

- В нас завжди проводився чемпіонат району, де в середньому брало участь 7-8 команд. Він фінансувався з районного бюджету. Але останнім часом кошти на спортивно-масові заходи чиновники не виділяють. Меценатів у нас також нема, тому це основна причина відсутності чемпіонату й власне кубка в Міжгірському районі з футболу серед аматорських команд.

- Звинувачувати Вас у цьому було б абсурдно. Та, 31 березня 26 делегатів одноголосно підтримали Вашу кандидатуру на посаду голови федерації футболу. З якою програмою ви прийшли керівником громадської організації?

- Так, на виборах голови Федерації футболу Міжгірщини за мене одноголосно проголосували всі присутні кандидати . Очоливши громадську організацію, я виступив з такою програмою:

1. Провести кубок Міжгірського району.

2.Чемпіонат району серед дорослих команд, а також серед дитячих команд загальноосвітніх шкіл І-ІІІ ст..

3. Виставити районну команду на обласну першість.

Ніби не багато, але це тільки початок. Втіливши у життя проект-мінімум, ми основні зусилля спрямуємо на розвиток дитячо-юнацького району та й облаштування футбольної інфраструктури.

- Які змагання під Вашою егідою уже проведено?

- 24 травня фінішував кубок району, де змагалось 10 команд. Третю сходинку посіла команда «Борусія», друга позиція за ФК «Патріот» (Грабовець). Золото дісталось «Міжгір’ю». Футболісти райцентру переграли у фіналі суперника з рахунком 2:0.

- Які плануються у найближчій перспективі?

- У найближчій перспективі ми проведемо турніри з міні-футболу до Дня Незалежності України, до Дня працівників фізичної культури, а також приурочені 600-ій річні із дня заснування нашого селища Міжгір`я.

- Скільки коштів з районного бюджету передбачено на розвиток футболу у поточному році?

- На жаль, з районного бюджету нічого не передбачено на розвиток футболу у поточному році, але ми, міжгірці, оптимісти, тож будемо сподіватись, що з часом будуть позитивні зміни.

- Стан інфраструктури. Ваша оцінка футбольних полів у районі, майданчиків зі штучним покриттям.

- Це дуже цікаве і важливе питання. На теперішній час Міжгірський район має дуже хорошу інфраструктуру. Це стосується і трав’яних футбольних полів і майданчиків зі штучним покриттям. У 2012-13 роках було збудовано 7 міні-полів зі штучним покриттям у селах: Колочава, Брадолець,Синевир, Келечин та Пилипець. Два майданчики у Міжгір`ї А щодо стандартних полів, у кожному селі були встановленні залізні ворота, облаштовано кутові прапорці, встановлено сітки на ворота. Ви ж пам’ятаєте криві дерев’яні конструкції, які воротами назвати було доволі складно.

- Що стосується розбудови саме штучних полів: міні й стандартних. У 2012-2013 рр. район був один з передових у цій програмі. Який стан справ сьогодні у цьому аспекті?

- На жаль, зараз будівництво полів, особливо із синтетичним покриттям припинилось. Звісно, хотілось би, щоб у кожному селі нашого району були такі міні-майданчики, щоб наше покоління продовжувало займатись спортом і вело здоровий спосіб життя.

- Усе ж, до найболючішого. Чи можемо ми сподіватися на проведення основних змагань району вже в наступному році? Мова про повноцінні кубок й чемпіонат особливо.

- Пройдуть вибори, побачимо…

- Що стосується повернення «Верховини» до обласної першості.

- Це, звісно, найболючіша тема всього району, особливо футбольних фанів і самих футболістів. Всі в Міжгір`ї знають,що футбольний клуб «Верховина» останні часи тримався за рахунок районного бюджету. Йому також допомагали меценати, які самі люблять футбол і ним займаються. Але знову питання - де взяти кошти для того, щоб наша районна команда виступала у чемпіонаті Закарпатської області. Тож давайте всі разом: представники влади, спонсори прикладемо зусилля і відновимо футбольні традиції нашого краю. Щоб наступного року «Верховина» все ж взяла участь в обласній першості серед аматорських команд.

- Дитячо-юнацький футбол. Наскільки він розвинений у районі?

- Що стосується дитячо-юнацького футболу. В Міжгір`ї працює ДЮСШ, де викладають досвідчені тренери. Там зібрані діти різних вікових груп. Кожного року ми беремо участь у чемпіонаті області з футболу серед команд ДЮСШ. На мою думку дитячо-юнацький спорт у нас розвинений вище середнього рівня, але хотілось би, щоб було набагато краще.

- Ветерани. Щось давно не було помітно їх на обласній арені.

- Щодо ветеранів футболу. Я з вами погоджусь, впродовж останніх двох років відчувається занепад футболу на Міжгірщині загалом. Тому в першу чергу завдання нашої команди - реанімувати дитячо-юнацький футбол. Це пріоритет, як на мене, для кожної районної чи то міської федерації. Адже без дитячо-юнацького футболу ми не можемо говорити про розвиток аматорського, тим більше ветеранського футболу. Наступним кроком буде саме організація районних змагань і паралельно ми візьмемось за відновлення ветеранського футболу. Але це буде не раніше осені.

Відверто, не дуже багатослівно. Головне, щиро й амбіційно. Молоде покоління за кермом давньої організації. Може воно і стане рушійною силою у розчищенні штучно збудованих проблем, які гальмують розвиток улюбленої гри світу. Останнє речення спрямоване саме Міжгірській районній владі. Не втомлююсь повторювати: «Коли ж Ви, любі можновладці, обрані нами – простим народом, нарешті зрозумієте: чим більше коштів, ентузіазму ми сьогодні вкладемо у розвиток спорту, тим менше завтра доведеться витратити на ліки». На жаль, Ви вже цього, напевно, не зрозумієте. Тож чекаємо на більш розуміючих.

Віталій Біровчак

Категорія: Інтерв'ю | Переглядів: 704 | Додав: lobda | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 1
1 Федерація футболу Іршавського району  
0
А якже Великоберезнянський район? Невже там грають районний чемпіонат?

الاسم *:
Email *:
كود *: