Головна » Усі публікації » Інтерв'ю » Віктор Наскалов: "До навчання тренерів плануємо залучати кращих викладачів"
18:22
Віктор Наскалов: "До навчання тренерів плануємо залучати кращих викладачів"
Черговий комітет, із яким підбиваємо підсумки футбольного року – інспекторський. Його очільник В.Наскалов дав інтерв’ю.

Віктор Наскалов: – Вікторе Борисовичу, що сьогодні представляє собою інспекторський комітет обласної федерації?

– Насамперед тих людей, яких міськрайонні федерації рекомендували для інспектування матчів чемпіонату та першості області. У складі нашої структури сьогодні – представники Хуста, Сваляви, Воловця, Ужгорода, Мукачева, Берегова, Рахівського, Ужгородського й Мукачівського районів. Загалом 28 осіб. Цього цілком достатньо, щоб повноцінно обслуговувати всі без винятку обласні змагання.

– Яким був минулий сезон для інспекторського комітету?

– Делегати інспекторського комітету обслуговували змагання всіх рівнів – від Прем’єр-ліги України до чемпіонатів районів. Зокрема, Іван Головко (Ужгородський район) та я, представляючи Мукачево, – працювали на матчах найвищого вітчизняного дивізіону; у другій лізі та на змаганнях U-19 ПФЛ України були задіяні Іван Староста з Іршави, Віталій Дем’яненко з Мукачева та Іван Кувік з Ужгородського району; поєдинки ДЮФЛ України та аматорські змагання чемпіонату України обслуговували ужгородці Михайло Митровський-старший, Йосип Шитєв, Федір Варга, Василь Козик з Мукачева та Ромео Буковецький із Хуста.

Суттєвих зауважень щодо роботи наших інспекторів на всеукраїнському рівні не було. І на місцевому рівні добре діяли, тож сезон можна вважати успішним. Хоч роботи вистачало. Зокрема, великий її обсяг пов’язаний з інспектуванням стадіонів. Крім, вирішення проблем, пов’язаних з інфраструктурою ФК, інспектори також працювали над покращенням якості проведення змагань, належним медичним забезпеченням та забезпеченням порядку й громадської безпеки під час проведення матчів.

– У футбольному лексиконі є такі поняття, як «інспектор»,«делегат» федерації. У прем’єр-лізі, як відомо, діє ще й офіцер безпеки…

– Раніше на матчах Прем’єр-ліги України працював делегат матчу, котрий відповідав за організацію та проведення змагань, та спостерігач арбітражу, який оцінював професійні дії арбітрів. Пізніше роботу делегата розділили: зараз на матчах Прем’єр-ліги України працюють дві особи – директор матчу ФФУ та офіцер безпеки ФФУ. Перший відповідає за організацію, підготовку й проведення матчу, а другий – за забезпечення громадського порядку та громадської безпеки до, під час і після закінчення гри. Своєю чергою, спостерігач арбітражу оцінює винятково лише професіональність дій арбітрів. Це на рівні Прем’єр-ліги України.

Щодо першої й другої ліг першості України, то спостерігач арбітражу ФФУ відповідає ще й за безпеку на стадіонах. У ФФЗ делегат також поєднує ці функції: стежить за безпекою на стадіонах і організацією матчу плюс оцінює роботу арбітрів. Направляти на гру двох людей від федерації було б дещо затратно для наших клубів. Правда, в окремих випадках, як скажімо, у фінальному матчі за Суперкубок Закарпаття або у фіналі Ліги чемпіонів Закарпаття, які проводилися на нейтральних полях, усе ж ці функції виконують дві особи.

– Учора представники інспекторського комітету збиралися в Мукачеві. Які результати зустрічі?

– У конференц-залі Будинку футболу ФФЗ ми підбили підсумки роботи комітету в чемпіонаті та першості Закарпаття 2016 року, оцінили роботу делегатів, зокрема приділивши увагу заповненню рапортів. Суттєвих зауважень до роботи делегатів не було, за винятком двох випадків: вони стосувалися восьмої заміни в матчі вищої ліги «Минай» – «Оболонь» (Хуст) та запису жовтої картки в матчі розіграшу Ліги чемпіонів Закарпаття між командами Давидкова та Лазів. Водночас на засіданні я відзначив, що завдяки активній роботі делегатів ФФЗ виконано значну роботу з покращення якості проведення та організації змагань, забезпечення громадського порядку та громадської безпеки під час проведення футбольних матчів. Виступив на засіданні голова комітету з питань стадіонів та безпеки проведення змагань Георгій Жбора, який здійснив ґрунтовний аналіз роботи й констатував поліпшення інфраструктури наших спортивних споруд. Але, за його ж словами, існує чимало зауважень, які зафіксували делегати ФФЗ. Недоліки потрібно буде виправити до початку сезону 2017 року. Пропозиції щодо покращення проведення змагань висловили досвідчені делегати Василь Попович, Федір Варга, Михайло Митровський, голова дисциплінарного комітету ФФЗ Іван Головко та інші. Наступне засідання плануємо провести в січні наступного року з метою якісної підготовки делегатів до нового сезону.

– Насамкінець розкажіть іще про навчання слухачів – представників дитячо-юнацьких та аматорських клубів Закарпаття з футболу за програмою «С» – диплому ФФУ, які розпочалися вчора і де Ви брали активну участь.

– Навчання за програмою «С»-диплому ФФУ – є одним із надважливих завдань у роботі ФФЗ з підготовки тренерських кадрів. Для мене велика честь, що Виконком ФФЗ призначив мене відповідальним за проведення цих курсів. За останні чотири роки ФФЗ здійснила велику роботу з навчання тренерів. 102 тренери на Закарпатті отримали саме «С»-диплом ФФУ. Він дає право працювати в аматорських та дитячо-юнацьких клубах як у нас, в Україні, так і за кордоном.

У цьогорічному наборі приємно відзначити присутність досвідчених футболістів, які ще не закінчили кар’єру, але планують свій значний досвід передавати юним гравцям. Так, на заняттях були присутні Дмитро Бабенко, Матвій Бобаль, Микола Гибалюк, Яромир Лобода, Семен Головнич та інші, хто в найближчому майбутньому планує активно займатися тренерською роботою. Теоретичний матеріал із питань відбору та підготовки молодих футболістів, фізичної та психологічної підготовки надали слухачам Вадим Дьордь, Павло Іванчов, Андреа Яцина. До навчання тренерів за програмою «С»-диплому ФФУ плануємо залучати кращих викладачів Федерації футболу України та Закарпаття, тренерів з Угорщини. Випускний іспит заплановано на березень 2017 року.

Володимир ТАРАСЮК, ФФЗ
 
Категорія: Інтерв'ю | Переглядів: 928 | Додав: lobda | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
الاسم *:
Email *:
كود *: