Головна » Усі публікації » Чемпіонат області » Вища ліга Закарпаття у цифрах
11:14
Вища ліга Закарпаття у цифрах
Пропонуємо для любителів футболу статистику та аналітику.

Пропонуємо для любителів футболу статистику та аналітику обласного футболу.

У 14 турі, господарі показали низький показник результативності – 6 голів (1.5 за гру проти 1.91 загалом в чемпіонаті). Востаннє місцеві команди так мало забивали в 11 турі. Натомість гості зіграли значно краще – забили 7 мячів (1.75 за гру проти 1.23 в сезоні). Як наслідок, домашні клуби повторили рекорд гостинності по відношенню до своїх опонентів, встановлений в 4-му і повторений в 11-му турах. При цьому вони тричі програли і здобули тільки одну перемогу. Дві з трьох поразок стали повною несподіванкою для місцевих фанів та експертів загалом.

Головна сенсація сталась у центральному матчі, у якому клуб імені «Ференца Медвідя» в Новому Давидкові приймав «Поляну» зі Свалявщини. «Новодавидківці» майже в усіх попередніх домашніх матчах перемогли і здобули 12 очок із 15 можливих при загальній різниці 14:8. Найгірший та найкращий свої поєдинки вони провели на старті чемпіонату, коли спочатку в 1 турі були биті пістрялівським «Метеором» – 1:5, а далі самі не менш ефектно розтрощили в 2 турі «Петрово» з Пийтерфолва – 5:1.

«Полянці» мають другий серед 9 клубів доробок залікових пунктів, здобутих на полях суперників – 10 із 15 можливих при загальній різниці мячів – 12:4. Найкращою залишається їх звитяга в 6 турі над «Петровом» – 6:0, а найгіршою – поразка в 10 турі від виноградівського «Севлюша» – 0:2.

З огляду на попередні здобутки, перспективи клубів на успіх розцінювались як 55 на 45 % на користь господарів. Однак поєдинок 22 вересня увійде в залік головного клубу Свалявщини як краща виїзна гра сезону, яка продовжила їх переможну серію до трьох матчів поспіль. У свою чергу підопічні Антона Лендєла зазнали другої домашньої поразки в чемпіонаті з різницею в 2 і більше голів – 0:2. Цим самим вони припинили свою чотириматчеву переможну серію з аналогічним гандикапом мячів, яка розпочалась ще 28 квітня.

Друга несподіванка сталась у не менш принциповому двобої, який відбувся в Довгому між місцевою «Боржавою» та виноградівським «Севлюшем». «Довжанці» на своєму полі грають з перемінним успіхом – здобули 7 очок із 15 можливих при загальній різниці голів 4:5. Найбільше задоволення своїм уболівальникам вони принесли у 2 та 6 турах, коли переграли «Бужору» та «Середнє» з однаковим рахунком – 1:0.

Доробок «виноградівців» на чужих полях був ще гіршим – 4 залікові бали з 18 можливих при загальній різниці мячів 3:9. Найкращі якості вони показали в 4 турі, коли в Хусті перемогли місцеву «Оболонь» – 2:0, а найболючішою стала їх поразка в 6 турі від клубу «Ференца Медвідя» – 1:3.

З огляду на такі попередні здобутки можливості команд на успіх оцінювались як 60 на 40 % на користь господарів. Та не так сталось як вважалось. Гості обрали правильну контратакувальну модель гри, змогли забити по голу в кожному з таймів і перервали свою триматчеву безвиграшну серію, яка розпочалась із горезвісного домашнього двобою з лідером. Цього разу чергові влучні постріли до свого активу занесли Мирослав Мудра та Віталій Чейпеш, які й принесли досить сенсаційну перемогу своїй команді – 2:0. В свою чергу «Боржава» вочевидь увійшла в русло невдач і продовжила домашню безвиграшну серію до трьох матчів поспіль.

Прогнозувалась боротьба і в поєдинку «Оболонь» – «Середнє». «Пивовари» в рідних стінах у 2013 році чередують перемоги та поразки і здобули найменше домашніх очок з поміж усіх клубів – 2 з 15 можливих при загальній різниці – 1:8. Найціннішим для підопічних Віктора Вучкана є очко, здобуте в матчі 10 туру з «Бужорою» – 1:1, а найгіркішою була поразка в 4 турі від «Севлюша» – 0:2.

«Середнє» має аналогічну ситуацію в поєдинках на чужих полях, на яких клуб із Ужгородщини до цього здобув тільки 3 залікові бали з 15 можливих при досить позитивній загальній різниці голів – 4:6. Найкращою була їх виїзна бойова мирова в 11 турі з «Поляною» – 2:2, а найгіршою – поразка в 6 турі від «Боржави» – 0:1.

З огляду на попередні здобутки можливості команд на успіх розцінювались як 45 на 55 % на користь гостей. При цьому не слід забувати, що зустрічались дві команди в активі яких на двох 9 нічиїх. Тому найреальнішою була мирова або перемога гостей з мінімальним рахунком. Це довів і сам поєдинок, який проходив у вязкій боротьбі. «Середнє» зуміло на останніх хвилинах вигризти таку жадану першу виїзну перемогу в сезоні – 2:1, перервавши пятиматчеву безвиграшну серію на полях суперників, яка розпочалась ще 2 травня. Водночас, позитивом для підопічних Вадима Дьордя є те, що вони довели свою безпрограшну серію до семи матчів поспіль. А от безвиграшна серія «Оболоні» складає вже 12 поєдинків поспіль.

Найпрогнозованіше завершився двобій у Пістрялові, де зустрічались клуби із протилежних полюсів поточної таблиці – «Метеор» та «Бужора». «Пістрялівці» до цього в домашніх матчах здобули 6 перемог із 6 можливих при загальній різниці голів – 20:3. Найціннішою з цих звитяг є вольовий злам у 10 турі над «Ференца Медвідя» – 3:2, а такою, про яку слід скоріше забути була важка перемога в 2 турі над «Севлюшем» – 1:0.

«Бужора» на виїзді виборола тільки 4 очки з 18 можливих при негативній загальній різниці мячів – 5:12. Кращим гостьовим, і загалом в сезоні, був поєдинок 4 туру «іршавців» в Пийтерфолві, де вони тоді декласували місцеве «Петрово» – 3:0. Позитиву додала також згадана вище нічию в Хусті. Про решту двобоїв на полях суперників представникам «Бужори» не хочеться навіть згадувати. З огляду на все вище згадане, четверта домашняя перемога «Метеора» з різницею в 4 і більше голів виглядає досить природньо – 5:1. Цим самим «пістрялівці» довели безвиграшну серію «Бужори», яка розпочалась ще 19 травня, до 9 матчів поспіль.

У поточній таблиці без особливих змін. Лідерство майже весь сезон утримує «Метеор», у якого найкращі показники забитих та різниці голів – 43:13 (проти 37:10 у «Поляни»). За чотири тури до завершення «пістрялівці» та «полянці» відірвались на безпечну відстань від решти амбітних колективів. Підопічні Івана Ковача вже стовідсотково нижче другого місця не опиняться і все, що їм зараз потрібно для оформлення чемпіонства у 3 матчах (на виїзді проти «Оболоні» та «Боржави» і в рідних стінах з «Поляною») здобути 6 очок із 9 можливих. І це доведеться реалізовувати тільки в тому випадку, якщо «полянці» у всіх трьох поєдинках, які тим залишилось провести (вдома з «Петровом» та на виїзді з «Бужорою» і «Метеором») виграють. З огляду на це можливості двох фаворитів першості на нагороди найвищого гатунку розцінюються як 80 на 20 % на користь клубу з Мукачівщини.

А от де боротьба обіцяє бути найгострішою, так це за бронзові нагороди. «Середнє» впритул наблизилось до клубу імені «Ференца Медвідя». «Ахілесовою пятою» клубу з Ужгородщини залишається занадто багато нічиїх. Як наслідок, після 14 туру вони поступаються головному конкуренту третьою позицією тільки за меншою кількістю перемог – 5 (проти 6 у «новодавидківців»). Досягненням підопічних Вадима Дьордя є те, що вони мають досить надійний захист і пропустили найменше з усіх клубів – 8 (проти 10 у «Поляни» та 13 у «Метеора» і «Севлюша»). Вражає показник пропущених мячів у рідних стінах – 1 (проти 4 у «Метеора» та «Севлюша»).

Щодо календаря Нового Давидкова, то найважчим для підопічних Антона Лендєла буде виїзд цієї неділі у Виноградово. Трохи кращими будуть їх шанси на успіх у домашній грі з «Середнім» та виїзному екзамені проти «Оболоні». Взагалі не повинно бути клопоту у «Скундзяка і компанії» в домашній грі 18 туру з «Боржавою».

Приблизно такий самий очковий багаж до снаги здобути «Середньому», у якого найбільша ймовірність втратити залікові пункти буде через два тижні в Новому Давидкові. Вочевидь «середнянцям» дуже важливо там не програти. Їх перевагою над прямим конкурентом є те, що вони вже знатимуть як зіграв «Ференца Медвідя» з «Севлюшем. Як наслідок, завдання на «новодавидківську битву сусідів» може змінюватися в залежності від підсумку попереднього туру. Трохи легше «середнянцям» буде здобути максимум очок у виїзному поєдинку 18 туру з «Бужорою» та домашній грі 17 туру з «Петровом». Найреальнішою ж є їх перемога в наступному 15 турі, в рамках якого вони прийматимуть «Боржаву».

Тільки за умови, що вищезгадані два колективи втратять по 4 очки з 12 можливих (досить примарний варіант як для таких кваліфікованих виконавців), у боротьбу за бронзу може втрутитись «Севлюш». Єдиною перевагою «виноградівців» над опонентами, які перебувають вище, є хіба те, що в разі рівної кількості очок з «середнянцями», вони випередять їх за більшою кількістю перемог, а в аналочівній ситуації з «Ференца Медвідя» в пригоді стане краща різниця голів. Та для того, щоб сподіватись на місце вище пятого, підопічним Івана Білака треба здобути максимум балів у своїх трьох матчах. А це буде зробити ой як нелегко. Найважчим стане виїзд у 16 турі в «Петрово». Нелегко буде і наступної неділі з «Ференца Медвідя». Найбільші можливості на перемогу «Севлюш» має у 17 турі, в рамках якого прийматиме «Бужору».

Майже не має шансів на нагороди «Петрово». Для того, щоб підопічні Олександра Розмана зачепились за «бронзу», вищестоячі команди мають зіграти між собою внічию і програти решту матчів. В таке мало вірять навіть найпалкіші ультрас з Пийтерфолва. Однак «петрівці» вже й так стали головним відкриттям другого кола і за пяту сходинку битимуться з подвійною енергією. Для цього їм треба побільше вигравати і чекати на втрати від «Севлюша». На даний час можливості клубів із Виноградівщини на пяте місце оцінюються як 70 на 30 % на користь підопічних Івана Білака. Однак, все може змінитись уже наступної неділі, коли відбудуться матчі 15 туру. Центральним у ньому стане вищезгаданий двобій у Виноградові.
Євген Свищо

Джерело

Категорія: Чемпіонат області | Переглядів: 878 | Додав: Лобда | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
الاسم *:
Email *:
كود *: