Головна » Усі публікації » у світі » Закарпатські угорці завойовують золото чемпіонату світу серед невизнаних територій
13:40
Закарпатські угорці завойовують золото чемпіонату світу серед невизнаних територій
Футбольна команда угорців і закарпатців здобуває перемогу на чемпіонаті світу серед сепаратистів.

Закарпатські угорці завойовують золото чемпіонату світу серед невизнаних територій
Футбольна збірна Kárpátalja, що з угорської перекладається як «Закарпаття», бере участь у чемпіонаті світу серед невизнаних і частково визнаних країн, автономій та етнічних команд.
 
Турнір під назвою ConIFA World Football Cup проводиться «Конфедерацією незалежних футбольних асоціацій», до складу якої входять федерації, які не є членами Міжнародної федерації футболу (ФІФА). Ця конфедерація заснована у 2013 році, вона проводить чемпіонати світу серед сепаратистів і невизнаних держав раз на два роки.
 
У 2014 році такий турнір пройшов у Швеції, на ньому перемогла команда «графства Ніцца», а у 2016 році чемпіонат проводився у невизнаній Абхазії і перемогу здобули господарі. Цього року турнір проходить у Лондоні. В ньому бере участь збірна під назвою «Закарпаття», за яку виступають етнічні угорці.
 
На емблемі команди зображені прапори України та Угорщини, територія Закарпатської області, ведмідь та напис угорською мовою.
 
Федерація футболу Закарпаття заявила, що "не має жодного стосунку до проведення таких змагань і просить ЗМІ не нагнітати нездорового ажіотажу довкола вищезазначеного чемпіонату та команд, які беруть у них участь, і тим більше не асоціювати їх із ФФЗ". ФФЗ також заявляє, що жодна команда, яка бере участь у чемпіонаті або першості Закарпаття з футболу серед аматорських колективів, ані команди-учасниці районних чемпіонатів Закарпатської області, ані окремі гравці закарпатських команд, які нині функціонують, не брали й не планували брати участі в таких змаганнях.
 
Разом з тим, Федерація футболу Закарпаття звертатиметься за роз’ясненнями правоохоронних органів та Федерації футболу України щодо можливого покарання тих футболістів, які брали (у разі підтвердження) чи в подальшому братимуть участь у подібних сумнівних змаганнях, зокрема і з нашої області.
 
Але тут випливає цікава деталь… Виявляється, що у 2017-му році "збірна Закарпаття" вже брала участь у так званому чемпіонаті Європи серед невизнаних країн, який проходив на Кіпрі. Тоді деякі футболісти представляли команди районних чемпіонатів Закарпаття. А згодом було повідомлено, що деякі футболісти стали відхрещуватися від участі в турнірі, заявляючи, що насправді не знали про політичну складову чемпіонату. Реакції футбольного керівництва тоді не послідувало. І ситуація повторилась.
 
Карпаталья з'явилася в 2015 році і являє угорську діаспору України. Карпаталья не повинна була брати участь в змаганнях, проте інші угорці, Фельвідек, відмовилися від мундіалю через проблеми з організацією команди. Першою в черзі на заміну стояла саме Карпаталья, яка заробила кваліфікаційні бали в основному на Євро-17. Там вона фінішувала п'ятими, при цьому добряче попсувала нерви суперникам по груповому етапу - лише 1 пропущений м'яч від Північного Кіпру, бойова нічия 2:2 з абхазами (затьмарений не цілком адекватним суддівством), і нарешті, перемога над Еллан Ванніні в серії пенальті.
 
Примітно, що представляючи угорців з України, в українських клубах футболісти збірної не грають. Все, крім 2 воротарів, заявлені за угорські клуби, від 1 до 4 дивізіону. Багато гравців з досвідом не тільки угорської Прем'єр-ліги, а й зарубіжних чемпіонатів на кшталт Австралії або Болгарії. Два півзахисника - з молодіжного складу столичного МТК. Захисник Янош Феєш та півзахисник Роланд Такач грали за юнацьку збірну Угорщини, а півзахисник Шандор Дьордь грав колись за австралійський "Перт Глорі", мав теоретичні шанси поїхати на Євро-2016 (обійшлося всього лише дев'ятьма не настільки значущими матчами). Серед відомих по виступам на Закарпатті: Чобо Переш екс-гравець Артос Гать та Дийдо, Олексій Шведюк екс-гравець Мункач та Середнє, Юрій Тома екс-гравець Мункач, дублю та основи ужгородської Говерли, Роберт Молнар екс-гравець Середнє та дублю Говерли, Золтан Бакша.

 
Головний тренер команди, він же її півзахисник - Шандор Іштван, може бути відомий хіба що за виступами за білоруський "Нафтан" в 2011 році.
 
Найвідомішим рефері на турнірі був англієць Марк Клаттенбург. Працював на безлічі матчів в АПЛ, він збирається податися на заробітки до Саудівської Аравії, але перш за відсудить як мінімум одну зустріч на альтернативному першості світу.
 
З ініціативи спонсора, на турнірі було представлено цікаве нововведення у вигляді зеленої картки. Вона присуджувалась гравцям за симуляцію і надмірні суперечки з арбітрами. Гравець, який отримав зелену картку, повинен бути негайно бути замінений. Клаттенбург з великим захопленням відгукнувся про цю ідею, нарікаючи при цьому, що його пропозиція призначати кутовий, якщо воротар команди тягне час, організатори турніру відхилили.
 
Ігри проходили на 10 полях, які перебувають у Великому Лондоні і за його межами, місткістю від 1 до 5 тисяч глядачів. Всі вони належать клубам з нижчих англійських ліг.
































 



 
Закарпатці потрапили до найсильнішої групи, яку змогли виграти. У першому матчі зіграли внічию з майбутнім суперником по фіналу Північним Кіпром 1:1. У наступому матчі Карпаталья переграла абхазів 2:0, голи на рахунку мукачівця Шведюка та Золтана Бакші. У третьому матчі групи угорці розгромили Тібет 5:1. Четвертий гол забив екс-гравець ФК Середнє Олексій Шведюк.
 
У чвертьфіналі карпатівці здолали Каскадію 3:1, у першому голів взяв участь Тома. У півфіналі долю матчу із Секелі Ленд вирішив саме виноградівець Юрій Тома. Карпаталья виграла 4:2, а Юрій ефектно забив перші два голи, далі заробив пенальті, з якого команда провла третія м’яч. Четвертий гол провів берегівець Чобо Переш.
 
У фіналі з Північним Кіпром угорці вдруге за турнір зіграли внічию - 0:0. А в серії пенальті виявились сильнішими, а удар Шведюка став переможним.
ФОТОРЕПОРТАЖ з матчів дивіться на офіційній сторінці Фейсбук.
 
Категорія: у світі | Переглядів: 1268 | Додав: lobda | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 1
1 Віола  
0
Разом з тим, Федерація футболу Закарпаття звертатиметься за роз’ясненнями правоохоронних органів та Федерації футболу України щодо можливого покарання тих футболістів, які брали (у разі підтвердження) чи в подальшому братимуть участь у подібних сумнівних змаганнях, зокрема і з нашої області...
...........................................................................
Як відомо - переможців не судять...

الاسم *:
Email *:
كود *: