Головна » Усі публікації » на Закарпатті » Закарпатський жіночий футбол розвивається
20:36
Закарпатський жіночий футбол розвивається
Про стан справ та розвиток жіночого футболу на Закарпатті.

Про стан справ та розвиток жіночого футболу на Закарпатті.

Художня гімнастика збирає тисячі прихильників цього виду спорту. Витонченість, граціозність, плавність рухів захоплює і підкоряє. Мало хто може залишитися байдужим до цього виду спорту. Жіночу красу прославляли найвідоміші художники світу.

Та сучасні жінки миритися з відведеним їм місцем в історії не хочуть. Вони долають кілометри марафонської дистанції, піднімають штангу і гирю, мчать на велосипедах, стрибають на лижах із трампліна. Вони навіть увірвалися в святая-святих чоловіків (!) – футбол. Жіночий футбол справді дуже популярний. У Німеччині, США, Норвегії, Швеції, Данії, Іспанії, Голландії, Японії, Китаю такі змагання збирають десятки тисяч уболівальників. Уже проводяться чемпіонати Європи та світу. Сильні чемпіонати в багатьох країнах, у тому числі й Україні.

Закарпатський жіночий футбол уже давно очолює добре відомий футбольній громадськості Федір Варга. Наші збірні команди постійно борються за призові місця. Підопічні Федора Варги виборювали медалі на багатьох змаганнях найвищого рівня. На жаль, команди, учасниці чемпіонату України серед команд вищої чи І ліги, на Закарпатті створено не було. Шкода, бо у нас був непоганий потенціал. Жіночий футбол краю – маленька кузня для команд першої і вищої ліг України.

Наші кращі футболістки здобували медалі різного ґатунку в чемпіонатах Росії та України. Прізвища Ганни Костряби, Іветти Петер, Наталії Стасьо добре відомі у цих країнах. У командах першої і вищої ліг України виступають Любов Куніна, Ніколетта Ковач, Анастасія Сірмай, Руслана Буц, Вікторія Рапа, Олександра Сулейманова. Футболки юнацьких і молодіжних збірних України одягають Надія Куніна – U-15, Олександра Сулейманова U-17, Анастасія Сірмай – U-19, Вікторія Рапа – U-21. Як бачимо, результат роботи є. Федерації футболу Закарпаття потрібно тримати тут руку на пульсі, і показники будуть ще кращими.

В області проводиться багато турнірів серед команд дівчат, зокрема чемпіонат і кубок області серед вікових груп та старших. У чемпіонаті області минулого року серед старших взяли участь 12 команд. Звання чемпіонів завоювали представниці ДЮСШ Іршавського р-ну. Друге місце – в команди ЗО ДЮСШ Ужгород, третє – ДЮСШ Рахівського р-ну. Порадувала географія учасників. У чемпіонаті були представлені команди В.Березнянського, Перечинського, Ужгородського, Мукачівського, Іршавського, Виноградівського, Хустського, Тячівського, Рахівського р-нів та міста Ужгород. Серед дівчат 1988 року народження та молодші перемогу здобули футболісти ЗО ДЮСШ (Ужгород). Срібні медалі – в команди ДЮСШ Рахівського р-ну, бронза – у ДЮСШ «Колос» Виноградівського р-ну. Кубок області серед жіночих команд без обмеження віку здобули футболістки ДЮСШ Рахівського р-ну. На другому місці – ДЮСШ «Колос» Виноградівського р-ну, на третьому – ЗО ДЮСШ м.Ужгород.

Слід зазначити, що жіночий футбол має сильні традиції в Ужгороді, Виноградівському, Рахівському, Іршавському, Мукачівському, Тячівському районах. Піднімається рівень жіночого футболу на Великоберезнянщині та Перечинщині. А ось у Мукачеві він майже зійшов на нуль.

Плідно працюють у жіночому футболі тренери Федір Варга – Ужгород, Василь Розгоні, Михайло Газда – Виноградівський р-н, Ірина Дячук, Василь Головчак – Рахівський р-н, Михайло Лях, Василь Жупанин – Іршавський р-н, Василь Федяй – Мукачівський р-н.

Як бачимо, на Закарпатті, як і в усьому цивілізованому світі, жіночий футбол на доволі хорошому рівні, але може бути й краще. Федерація футболу Закарпаття докладе для цього зусилля.


Категорія: на Закарпатті | Переглядів: 850 | Додав: lobda | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
الاسم *:
Email *:
كود *: