Головна » Усі публікації » на Закарпатті » ​Рішення КДК ФФЗ за мотивами фіналу ЛЧЗ-2016: чергова перемога над логікою
14:37
​Рішення КДК ФФЗ за мотивами фіналу ЛЧЗ-2016: чергова перемога над логікою
Дискваліфікація гравців Кам'янського та штрафні санкції викликало негативну реакцію серед вболівальників.

​Рішення КДК ФФЗ за мотивами фіналу ЛЧЗ-2016: чергова перемога над логікою “У нас були 2 відміни покарань за побиття арбітрів для Монди та Томишинця, умовна дискваліфікація за образу глядачів та неповагу до регламенту змагань Лютнянського, дозвіл грати для «підставного» Апостолюка, річна дискваліфікація за пост у фейсбуці для Гібалюка і ціла купа відсторонень на сезон за відмову від нагородження для футболістів з Кам’янського. Не те, щоб все це було конче необхідно для розвитку закарпатського футболу, але коли включаєш режим «збісного принтера», вже важко зупинитися. Єдине, що мене гнітило — це дискваліфікація 15-ти «колгоспників». Немає нічого безглуздішого, безвідповідальнішого та мерзенного, ніж відмазувати ідіотську помилку лайнсмена. Але я знав, що рано чи пізно ми присядемо й на цю гидоту.”
(з чорновика річного звіту голови КДК ФФЗ)
 
Я погано розуміюся в закарпатському футболі обласного рівня, однак періодичне ознайомлення з ухвалами органів футбольного правосуддя ФФЗ дозволяли прогнозувати черговий «шедевр» юридичної думки за мотивами насиченого на події фіналу ЛЧЗ. І члени контрольно-дисциплінарного комітету обласної федерації дійсно не підвели, видавши минулого тижня химерний документ під назвою «Рішення КДК ФФЗ №16» http://ffz.org.ua/?p=26110. Правовим підсумком подій завершального ігрового дня турніру стало покарання одразу трьох клубів-учасників. Однак вражає величезна диспропорція санкцій: якщо ФК «Великі Лази» за неявку на матч за третє місце відбулися трьома тисячами штрафу, ФК «Ф. Медвідя» за неспортивну поведінку президента та керівництва клубу заплатить на 500 гривень більше, то для кам’янського «Колоса» невихід на церемонію нагородження обернувся РІЧНОЮ дискваліфікацією клубу та ВСІХ ГРАВЦІВ, внесених до протоколу фінального поєдинку і по тисячі гривень з  кожного. Причому виступати їм заборонено не лише в змаганнях обласного рівня, а і в районних чемпіонатах та кубках. Таким чином відмову від нагород за правовими футбольними наслідками прирівняно до побиття суддів, адже саме річна дискваліфікація передбачена за фізичні дії по відношенню до арбітрів. Причому цього сезону обласна федерація вже демонструвала поблажливе ставлення до футбольних хуліганів, до прикладу замінивши річну дискваліфікацію на умовний термін для Василя Монди та Василя Томишинця http://ffz.org.ua/?p=16701. Микола Гібалюк з його постом у фейсбуці такого милосердя не дочекався.

Звичайно, що побиття суддів — річ в закарпатському футболі буденніша, ніж пряма образа керівництва федерації, але ставити між цими порушеннями знак рівності — це вже занадто. Причому ображатися футбольні керівники теж можуть по різному. Для мене у питанні демонстрації неповаги немає принципової різниці між неявкою команди на матч та невиходом на післяматчеве нагородження. Однак очевидно контрольно-дисциплінарний комітет має в розпорядженні спеціальний прилад — «неповагометр», який у першому випадку дозволив обійтися грошовим штрафом, а в другому зашкалив до тотальної дискваліфікації.

На цьому фоні повна відсутність претензій до гравців ФК «Ф.Медвідя» (у рішенні КДК згадуються лише президент та керівництво клубу), які влаштували тривалу біганину за суддями під час злощасного інциденту, теж викликає логічне питання: тут все було згідно спортивних принципів? Чи це нова футбольна тактика? Судіть самі: внаслідок морального та фізичного пресингу, коли арбітр В. Запрутняк боявся витягти з кишені навіть жовту картку, команда мало того, що добилася бажаного для себе рішення, та ще й суттєво «вбила час»: тривалість другого тайму 50:27, тривалість інциденту від фіксації офсайду до введення м’яча в гру — дев’ять з половиною хвилин; навіть якщо не враховувати три заміни, на які стандартно виділяється по півхвилини, маємо 50:27 – 9:30 = 41 хвилина. При тих «качелях», які спостерігалися в кінці гри: 4 хвилини — це суттєвий відрізок часу. Принаймні обласна федерація буде знати що, подарувати пану Запрутняку на Новий рік, адже негоже арбітру Другої ліги для фіксації ігрового часу користуватися клепсидрою.

Крім цих моментів, Рішення КДК №16 демонструє ще й елементарну юридичну неграмотність, адже якщо в ньому передбачені персональні санкції (для футболістів «Колос» Кам’янське), то треба було кожного гравця вказати поіменно, адже протокол матчу, який міститься на офіційному сайті Федерації http://ffz.org.ua/?p=25773 — неповний, в ньому вказано лише 12 футболістів, а в офіційному паперовому протоколі матчу їх 15. До того ж деякі прізвища перекручено: Рудольф Пепер, Михайло Кільо, Михайло Гобацевич. Цікаво, чи не вбачає в цьому КДК ФФЗ демонстрацію неповаги до самих футболістів?

На протязі двох тижнів після фіналу декілька разів мені доводилося зустрічати твердження, що нібито весь негатив у ЛЧЗ привносять команди з іршавського чемпіонату. Як аргумент наводиться, те що скандали трапляються лише в фіналах за участю команд з Іршавщини. Зараз я доведу, що таке твердження лише звичайна маніпуляція, коли однотипні випадки викликають абсолютно різну реакцію компетентних органів ФФЗ: якщо є бажання «наказати» то проводиться детальне розслідування, але інколи обласна федерація успішно вдає кота Базіліо.

До прикладу залучення «підставних» гравців (за чужими документами), на чому «погоріло» ФК «Заріччя» в 2014 році, мало місце і в цьогорічному розіграші у виконанні вже суперників зарічан по чвертьфіналу — ФК «Ділове», однак жодних каральних наслідків (буцімто дискваліфікації футболістів як за два роки до того) для рахівської команди це не мало.

Неявка на нагородження теж не так давно мала місце в фіналі ЛЧЗ. В 2013 році футболісти турицького «Явора» не вийшли отримати нагороди після програшу команді ФК «Бийгань» http://lobda.at.ua/news/fk_v_bijgan_volodar_ligi_chempioniv_zakarpattja_2013_roku/2013-11-25-551.

Нагадайте мені, будь ласка, скільки футболістів перечинської команди отримали тоді річні дискваліфікації та солідні штрафи?

Отже тут скоріше питання треба ставити так: чому минулорічний фінал між ФК «Ф.Медвідя» та свалявським «Сузір’ям» обійшовся без скандалу. У мене проста відповідь: лайнсменами в тому поєдинку були Тарас Шопа та Віктор Магурський.
Святослав СИМКАНИНЕЦЬ
 
Категорія: на Закарпатті | Переглядів: 1434 | Додав: lobda | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 1
1 Віола  
0
Неповагометр!!! Круто! Колись один новопризначений священик сказав своїи новим парафіянам, що буде піднімати ДУХОВНІСТЬ. Ніби духовність можна виміряти якимось мірилами. Відчитав певну кількість молитов - ти більше духовний! А якщо меншу кількість - менше духовний.... Наша ФФЗ приймає такі рішення, що ніякий НЕПОВАГОМЕТР не поможе. Нема в них ніякої духовності. Священника їм би не помішало Бажано отця Лонгіна ,францисканця, екзорциста...:)))

الاسم *:
Email *:
كود *: